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ISSUE: Does the Maine Code of Judicial Conduct or 4 M.R.S.A. sec 312
forbid a probate judge from serving as an elected member of a
directing board of a charitable institution, a bank or other such
private entity?

ANSWER AND DISCUSSION: This inquiry raises two distinct issues:
whether the Code of Judicial Conduct forecloses a judge from serving
in an elected capacity on a board as a director, and whether the Code
permits extra-judicial activity (whether or not it is predicated on an
election) of that type.

A. Canon 5 applies generally only to political activities of a
judge. A specific provision of Canon 5A(3) requires a judge to
resign from judicial office "upon becoming a candidate for any
elective office...." While the resignation requirement is not
expressly limited in that section to candidates for political elective
office, the title to Canon 5 and the specific nomination to Canon 5A
provide clear evidence that these restrictions were intended to apply
only to candidates for political office.

Additional evidence of this limited construction is found in the
Canon's definition of "candidate" (to whom the resignation requirement
of Canon 5A(3) applies). "Candidate" is defined in the Code as "a
person seeking appointment, reappointment, election or reelection to
public office." Thus, a person seeking election to a private board is
not a "candidate" within the meaning of Canon 5.

This construction is confirmed by the Advisory Committee's Note
to Canon 5. Further, the ABA Model Code of Judicial Conduct, to which
the textual note of Maine Canon 5A(3) refers, limits applicability of
the resignation requirement to candidates in "a primary or in a
general election...." Neither of those situations exists here.

Accordingly, because the restrictions and requirements set out in
Canon 5A(3) apply only to political activities, this provision does
not prohibit a candidacy for a position with a private entity. Title
4 M.R.S.A. sec 312, which authorizes judges of probate to engage in
"political activities,” is therefore not implicated here.

B. Even though the present inquiry does not directly raise it,
the more significant issue here is whether the Code prohibits a judge
from serving generally as a director or trustee of an organization.
The specific inquiry here relates to different types of organizations
and entities (that is, whether it is proper for a judge to work with a



bank and with a charitable institution). Because the relevant
provisions of the Code distinguish among different types of
organizations in which a judge may or may not participate, they do not
permit a uniform answer to the present question. Further, while a
review of the germane portions of the Code may allow some general
observations, the precise effect of the Code will be determined by
application of specific facts that are not provided by this general
inquiry.

Canon 4C(3) specifically permits a sitting judge to "serve as an
officer, director, trustee or non-legal advisor, or be a member of an
organization." The types of organizations within the scope of this
sanctioned affiliation are those that are "devoted to the improvement
of the law, the legal system or the administration of justice" or ones
that are "educational, religious, charitable, fraternal or civic...not
conducted for profit...." Canon 4C(3)(a) then identifies
circumstances under which a judge may not participate in those
organizations. As a general matter, these exclusions arise if it is
likely either that the organization will be engaged in proceedings
over which the judge would "ordinarily" preside or that the
organization "frequently" will be a litigant in the court in which the
judge sits. Canon 4C(3)(b) identifies the types of work that the
judge may perform for those organizations in cases where the Code
permits participation in the first place.

The inquiry posed here arose from an invitation for the judge to
join the board of trustees of a private, non-profit museum. The
Committee is satisfied that such an entity is the type of civic
organization in which a judge may participate under Canon 4C(3),
because a museum is in essence an educational facility and because it
is a civic institution that (in this case) is not conducted for
profit. In other jurisdictions, such sanctioned organizations have
included a church, American Bar Association Informal Ethics Opinion
1070 (July 21, 1969); a charitable, quasi-public hospital, American
Bar Association Informal Ethics Opinion C-706 (December 6, 1963); a
non-profit corporation that provides health maintenance services,
Michigan Standing Committee on Professional and Judicial Ethics
Opinion JI-72 (July 29, 1993); a census count committee formed to
promote census awareness, Michigan Standing Committee on Professional
and Judicial Ethics Opinion JI-18 (March 27, 1990); non-profit
corporation formed by a public university, id.; and a not-for-profit
corporation that teaches the retarded, Illinois Judicial
Ethics Committee Opinion 93-5 (September 21, 1993). The Maine Canons
establish a distinction between "business" pursuits (addressed in
Canon 4D) and other pursuits (which are described and addressed in
Canon 4C). A private, non-profit museum falls on the latter side of
this demarcation and, further, is qualitatively similar to those types
of organizations where judges of other jurisdictions have been
permitted to sit on a directing board.

Such participation, however, is permitted only if the '
organization does not fall within the scope of the exclusion set out



in Canon 4C(3)(a). Further, the nature of the judge's participation
is limited by the terms of Canon 4C(3)(b). These limitations are of
particular concern with those types of organizations that engage in
fund-raising efforts. The Code imposes express restrictions on the
judge's ability to participate in those efforts. These restrictions
will require the judge and the organization to cooperate in ensuring
that the judge is not otherwise involved in the solicitation of funds.
Canon 4C(3)(b)(i) precludes the judge from "personally" participating
in ‘the solicitation of funds or in other fund-raising activities. A
similar provision in Michigan has been construed not to prevent the
organization from issuing fund-raising letters on letterhead that
includes the judge's name, provided that the judge is not the
signatory. Michigan Ethics Opinion JI-18, supra. The prohibition in
the Maine canon against personal participation in fund-raising is
consistent with this view. See also Canon 2B ("A judge shall not lend
the prestige of judicial office to advance the private interests of
the judge or others;...").

The present inquiry also raises the question of whether the Code
permits a judge to sit as a trustee or director of a bank or other
corporation. As is noted above, the Code permits a judge to
participate in civic and charitable organizations, subject to certain
exceptions and limitations. The Code addresses other types of
organizations through an opposing approach: a judge may not
participate in a business (in a position of management or otherwise)
unless certain narrowly drawn circumstances are present. See Canon
4D(3). Thus, unless those circumstances are demonstrated,
participation in a business is foreclosed. See American Bar
Association Informal Ethics Opinion 1385 (February 17, 1977) (under
provisions similar to Canon 4D, judge may not become an "honorary
director" of a bank). An analysis of whether a particular judge may
participate in a particular business is quite fact-specific. Because
the present inquiry does not provide any of the factual data necessary
for an evaluation under the provisions of Canon 4D, no further
discussion is possible here.

As a final observation under the Code, it must be noted that even
if participation in a civic or charitable organization or in a
business is permitted under Canon 4C or Canon 4D, that participation
is still rendered subject to the general considerations set out in
Canon 4A: extra-judicial activities are not permitted if they generate
"reasonable doubt" on the judge's capacity to sit impartially, if they
demean the judge's office, or if they interfere with the judge's
performance of the duties of the office. These general principles,
however, are to be construed in a way that judges are encouraged to
engage in appropriate extra-judicial activity and not to isolate the
judge from his or her community. Advisory Committee's Note to Canon
4.
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